1px
Tänään on Friday, 19:s Julyta 2024.
jaritasanen
1pxSivulatauksia:
2983681
Kuninkaan kasky, Ruokkikaa nälkäiset ja juottakaa janoiset

KUNINKAAN KÄSKY

RUOKKIKAA NÄLKÄISET JA JUOTTAKAA JANOISET

Kun Romania oli vielä kommunistivallan alla, eräs amerikkalainen saarnaaja meni vierailulle sinne. Hän viipyi hotellissa yön yli. Aamulla hotellin johtaja tuli keskustelemaan hänen kanssaan: "Mitä sinä teet täällä?" Hän tunsi hengessään, että hän voi sanoa totuuden. Johtaja puhui vain muutaman sanan englantia. Saarnaaja sanoi menevänsä tapaamaan joitakin kristittyjä.

Johtaja kysyi, miten hän voi puhua noiden ihmisten kanssa, kun hän ei osaa maan kieltä, romaniaa. Saarnaaja otti taskustaan palan paperia ja kirjoitti siihen vain yhden sanan: Agape. Hotellin johtaja ei tiennyt, mitä tuo sana tarkoittaa. Saarnaaja sanoi: "Tämän sanan tähden minä voin keskustella kaikkien noiden ihmisten kanssa."

Hän meni tuon päivän aikana tapaamaan ihmisiä ja otti Raamattunsa mukaan. Hän etsi Raamatusta yhden jakeen. Romanialaiset lukivat saman jakeen omista Raamatuistaan, ja näin he pystyivät ymmärtämään toisiaan. Illalla hän tuli takaisin hotelliin. Päivän aikana hotellin johtaja oli ottanut selville, mitä agape-sana tarkoittaa. Hän sanoi: "Saarnaaja, se on rakkaus!" Näin saarnaaja kykeni tekemään rakkauden kautta palvelutehtävänsä.

Jos meillä on agape-rakkaus tänään, mekin voimme ymmärtää toisiamme, koska meillä on sama kieli taivaassa. Jotkut ihmiset sanovat, että kaikki puhuvat taivaassa suomen kieltä. Voi olla, että espanjankieliset ihmiset ajattelevat, että taivaassa puhutaan espanjaa. Joka tapauksessa me ymmärrämme siellä toisiamme. Mutta voimme ymmärtää toisiamme myös tässä ja nyt.

Minulla on perhe: vaimo, yksi tytär ja kaksi poikaa. Tulin kristityksi kolmetoista vuotta sitten. Menin vierailulle Helsinkiin, kohtaamaan joitakin sukulaisia. Illalla päätin mennä elokuviin. Kun menin elokuvateatteriin, lipunmyyjä kertoi minulle, että kaikki paikat on loppuunmyyty, enkä saanut paikkaa.

Tulin takaisin kadulle, ja nuori nainen tuli jakamaan hengellisiä traktaatteja. Hän sanoi minulle: "Sinun täytyy uudestisyntyä." En ymmärtänyt, mitä se merkitsee. Hän toisti sanansa. Sanoin: "Uskon, että Jumala on olemassa." Hän sanoi: "Se ei riitä, sinun täytyy uudestisyntyä." Hän johdatti minut seurakuntaansa, jossa minulla oli erittäin lyhyt keskustelu pastorin kanssa. Hän vain kysyi: "Haluatko, että sinun syntisi annetaan anteeksi?" Niin minä vastaanotin Jeesuksen henkilökohtaiseksi Vapahtajakseni. Hän kysyi, haluanko täyttyä Pyhällä Hengellä. Sanoin, että tästä eteenpäin haluan ottaa vastaan kaiken, mitä taivas antaa. Muutaman minuutin kuluttua aloin puhua uusin kielin. Hän kysyi myös, halusinko ottaa vesikasteen. Sanoin olevani siihen valmis ja ottavani vastaan kaiken, mitä taivas antaa.

Ehkä neljäkymmentäviisi minuuttia siitä, kun tuo nainen kohtasi minut kadulla, olin uudestisyntynyt, täytetty Pyhällä Hengellä ja kastettu vedessä. Sain siis hyvin nopean alun Jumalan valtakuntaan. Koska asuin niin kaukana tuosta seurakunnasta, pastori antoi minulle muovikassillisen kirjoja. Hän oli itse kirjoittanut ne. Hän sanoi nöyrästi, että voin löytää Raamatusta kaikki ne asiat, jotka hän oli kirjoittanut kirjoihin. Hän halusi antaa minulle hyvän alun, ja se oli hyvä alku. Hän opetti kirjoissa hyvin selkeästi, mitä ovat uudestisyntyminen, Pyhällä Hengellä täyttyminen, parantuminen ja monet muut jumalalliset asiat.

Siihen aikaan tuo seurakunta oli hyvin voimallinen. Jokaisessa kokouksessa 5-10 ihmistä todisti, että he ovat vastaanottaneet Jeesuksen Pelastajanaan. Se oli herätyksen aikaa. Ihmisiä tuli kaikkialta maailmasta. Jos jokin laiva tuli Helsingin satamaan, ihmiset tuosta seurakunnasta menivät sinne todistamaan. He menivät rautatieasemalle ja lentokentälle ja toivat ihmisiä seurakuntaan. Nämä myös pelastuivat, ja palasivat takaisin omiin valtioihinsa. Olen siis saanut hyvin kansainvälisen alun Jumalan valtakunnassa. Totuin näkemään monenlaisia ja monenvärisiä ihmisiä heti alussa. Näin on myös taivaassa. Ihmisiä tulee kaikista kielistä ja kansanheimoista, ja he ovat siellä yhtä. Jumala tahtoo, että olemme jo täällä alhaalla yhtä, koska olemme menossa samaan taivaaseen.

Lähetyssaarnaaja Robert Curry Oregonista on käynyt usein Suomessa. Hän pyysi minua pitämään joitakin kokouksia kanssaan. Kysyin, miten kielikysymys hoidetaan. Hän sanoi: "Ei ongelmaa, sinä vain saarnaat englanniksi!" Lähdin matkalle. Menimme Kaliforniaan erääseen seurakuntaan. Puhuin siellä englanniksi.   Kokouksen jälkeen ajattelin, ymmärsivätkö ihmiset, mitä minä puhuin. Kun lopetin alttaripalveluksen, pastori tuli hieno silkkisolmio kaulassaan. Hän otti sen kaulastaan ja antoi minulle. Siitä ymmärsin, että he olivat vastaanottaneet sanoman.

Tulin takaisin Floridaan ja annoin solmion eräälle veljelle, joka sitten antoi minulle takin. Näin Jumala enensi tuon ihmeen ja moninkertaisti sen. Meillä oli matkan varrella kotikokous, jossa oli englanninkielisiä ihmisiä. Puhuin heille englanniksi. Ajattelin taas, ymmärsivätkö he, mitä puhuin.

Kokouksen jälkeen meillä oli kahvihetki. Istuin ja katselin, kun eräs nainen pyöri ympyrää polvillaan lattialla. Ihmettelin, mitä oli tapahtumassa. Luulin ensin, että hän tulee polvillaan pyytämään esirukousta, mutta hän menikin vain ympyrää lattialla. Yhtäkkiä hän pomppasi ylös ja sanoi: "Minä vain testasin Jumalan ihmeen, koska saarnan jälkeen sain tiedon sanan, että jonkun nilkka on parantunut." Hän kertoi, että häneltä oli mennyt kolme kuukautta, niin ettei hän ollut pystynyt polvistumaan lattialle. Jälleen ymmärsin, että sanoma oli otettu vastaan. Meillä on ihmeitä tekevä Jumala.

"Ja hänen eteensä kootaan kaikki kansat, ja hän erottaa toiset toisista, niinkuin paimen erottaa lampaat vuohista. Ja hän asettaa lampaat oikealle puolelleen, mutta vuohet vasemmalle. Silloin Kuningas sanoo oikealla puolellaan oleville: `Tulkaa, minun Isäni siunatut, ja omistakaa se valtakunta, joka on ollut teille valmistettuna maailman perustamisesta asti. Sillä minun oli nälkä, ja te annoitte minulle syödä; minun oli jano, ja te annoitte minulle juoda; minä olin outo, ja te otitte minut huoneeseenne; minä olin alaston, ja te vaatetitte minut; minä sairastin, ja te kävitte minua katsomassa; minä olin vankeudessa, ja te tulitte minun tyköni.'

Silloin vanhurskaat vastaavat hänelle sanoen: `Herra, milloin me näimme sinut nälkäisenä ja ruokimme sinua, tai janoisena ja annoimme sinulle juoda? Ja milloin me näimme sinut outona ja otimme sinut huoneeseemme, tai alastonna ja vaatetimme sinut? Ja milloin me näimme sinun sairastavan tai olevan vankeudessa ja tulimme sinun tykösi?' Niin Kuningas vastaa ja sanoo heille: `Totisesti minä sanon teille: kaikki, mitä olette tehneet yhdelle näistä minun vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle'" (Matt. 25:32-40).

Tämä on viimeinen tuomio, koska silloin vanhurskaat ja jumalattomat erotetaan toisistaan. Tämä kirjoitus on puhunut minulle paljon viimeisten kuukausien aikana. Tässä on se, mitä seurakunnan tulisi tehdä. Antaa ruokaa niille, joilla on nälkä. Antaa juotavaa niille, joilla on jano. Antaa vaatteet alastomille. Tämä on seurakunnan todellinen tehtävä. Näitä täytyy tehdä. Jonakin päivänä on tehtävä tili. Tässä puhuttiin tilinteosta. Jos olemme antaneet juomaa janoisille ja leivän nälkäisille, Kuningas voi sanoa meille viimeisenä päivänä: "Sinä hyvä palvelija, mene minun ilooni." Miten käy, jos emme tee niin kuin tässä sanotaan?

Tänä aikana seurakunnat tekevät monia asioita. Mutta ovatko ne tekemässä niin kuin tässä sanottiin? Olemmeko antamassa juomaa janoisille, ruokaa nälkäisille, vaatteita alastomille? Voimme ymmärtää tämän kahdella tavalla, ensiksikin fyysisesti. Annamme fyysisesti ruokaa, juomaa, vaatteita. Tiedämme kuitenkin, että nämä fyysiset asiat eivät yksinään saa ihmisiä pelastumaan. Täytyy olla taivaallinen ruoka, juoma ja vaatteet, vanhurskauden vaatteet. On liikuttava Hengessä. Meidän täytyy antaa fyysistä apua, mutta täytyy antaa myös hengellistä apua, koska evankeliumi Jeesuksesta Kristuksesta on Jumalan voima.

Jos haluamme nähdä todellisen Jumalan voiman, meidän täytyy tehdä oikeita asioita, saarnata oikeata evankeliumia. Paavali sanoi, että on myös toinen evankeliumi. Suomessakin on toinen evankeliumi. On joitakin sananjulistajia, jotka pyytävät ihmisiä tulemaan alttarille vastaanottamaan parantuminen ja siunaus. He eivät kuitenkaan koskaan kerro ihmisille: "Sinun täytyy tehdä parannus ja tulla oven kautta sisälle Jumalan valtakuntaan." Jeesus Kristus on portti ja ovi. On helppo sanoa: "Sinä voit parantua, sinut voidaan vapauttaa." Vaikeampaa on sanoa: "Sinun täytyy tehdä parannus." Tämän jälkeen nimittäin jotkut ihmiset alkavat vihata sinua, jos paljastat heidän syntinsä, jotka Pyhä Henki kertoo sinulle.

Todellisessa evankeliumissa on kehotus parannuksen tekemiseen. Todellinen ruoka taivaasta on täysi evankeliumi. Siihen kuuluu parannus, parantuminen, vapaaksi tekeminen ja kaikki siunaukset. Mutta niiden täytyy kulkea käsi kädessä. Emme voi erotella evankeliumia, meidän täytyy saarnata koko evankeliumia. Vain silloin olemme puhumassa todellisesta taivaallisesta ruoasta ja juomasta.

Mitä on se, että tulee vaatettaa alastomat, mitä se on Hengessä. Luulen, että sillä on paljon tekemistä sen kanssa, mitä me opetamme. Ihmiset oppivat elämään pyhää elämää. He oppivat lisää Jumalasta. Jumala voi valmistaa heidät palveluksen työhön.

Sain kutsun Herran työhön. Siihen aikaan tilanne Suomessa oli huono. Kristityt taistelivat toisiaan vastaan. He olivat kuin pienet lapset hiekkalaatikolla, heittivät hiekkaa toistensa silmille. Kun näin sen, sanoin Herralle: "Minä haluan mennä kaduille kohtaamaan ihmiset, jotka eivät vielä tunne sinua." Hän sanoi: "Ei, sinun täytyy alkaa palvella minun kansaani! Minä edelleen rakastan noita ihmisiä, jotka taistelevat toisiaan vastaan, koska he ovat minun kansaani. He ovat tietämättömyyden tilassa, koska heillä ei ole todellista ruokaa, todellista opetusta. He ovat edelleen lapsia. He liikkuvat lihan vallassa"

Vanhurskauden vaate kasvattaa meitä. Opimme lisää Jumalasta. Opimme hylkäämään lihan tien ja liikkumaan ja elämään Hengessä. Jumala tahtoo tehdä kaikki palvelijansa hengellisiksi palvelijoiksi. Voimme antaa fyysistä apua, vaatteita, ruokaa ja juomaa. Mutta senkin täytyy tapahtua Jumalan Hengen alaisuudessa ja johdatuksessa. Suomalaiset ovat antaneet paljon apua venäläisille. Joskus ihmiset kuitenkin menevät pois Jumalan tahdosta. Mafia tulee ja varastaa kaiken. Tavarat eivät silloin enää auta köyhiä ihmisiä. Jos teemme fyysistä työtä, tarvitsemme hengellistä johdatusta tehdä sitä. Meidän täytyy varmistua Hengessä, että apu menee perille.

"Niin minä Jumalan armahtavan laupeuden kautta kehoitan teitä, veljet, antamaan ruumiinne eläväksi, pyhäksi, Jumalalle otolliseksi uhriksi; tämä on teidän järjellinen jumalanpalveluksenne. Älkääkä mukautuko tämän maailmanajan mukaan, vaan muuttukaa mielenne uudistuksen kautta, tutkiaksenne, mikä on Jumalan tahto, mikä hyvää ja otollista ja täydellistä" (Room. 12:1-2).

Tämä kirjoitus on puhunut minulle paljon viimeisen vuoden aikana. Tulee antaa ruumis eläväksi uhriksi Jumalalle. Tämä on vakava kysymys. On yksinkertainen asia luvata ruumis Jumalalle. Mutta tulee koetuksen päivä, Jumala testaa, onko ruumis todella hänen käytössään.

Sinä annat ruumiisi Jumalalle eläväksi uhriksi ja lupaat: "Jumala, sinun käsissäsi on elämäni ja ruumiini." Se voi merkitä sitä, että jonakin päivänä tulee sana Herralta: "Sinä menet Afrikkaan saarnaamaan evankeliumia." Tai sinun täytyy mennä Siperiaan, missä on kylmää. Kuitenkin sanot: "Herra, tahdon antaa ruumiini käyttöösi. Se ei ole enää minun vaan sinun, Herra." Jos tahdot antaa ruumiisi eläväksi uhriksi Jumalalle, sinun täytyy olla valmis tekemään, mitä hän sanoo, menemään, minne hän haluaa. Jos et ole valmis, on paras jättää antamatta ruumis eläväksi uhriksi. Tulee ongelmia, jos lupaat ruumiisi Jumalan käyttöön, mutta et olekaan valmis menemään. Teet lupauksen, jota et täytä.

Jos aiot antaa ruumiisi eläväksi uhriksi Jumalalle, sinun täytyy ajatella asiaa syvällisesti. On oltava valmis tekemään hänen tahtonsa. Olet valmis silloinkin, kun koetuksen päivä tulee. Olen ajatellut tätä asiaa. Jos olet naimisissa, ja te molemmat olette kristittyjä, uskovia, sinä ja puolisosi, teidän täytyy ajatella tätä asiaa yhdessä. Jos toinen aviopuoliso antaa ruumiinsa eläväksi uhriksi Jumalalle, ja toinen puoliso ei ole siihen valmis, tulee myös ongelmia. Olen nähnyt tapauksia, joissa aviomies haluaa lähteä lähetystyöhön, mutta vaimo on eri mieltä. Kutsun kanssa tulee ongelmia. Täytyy yhdessä päättää tehdä Jumalan tahto. Jos päätämme tehdä sen, hän antaa voiman ja johdatuksen Hengessä. Ajattele syvällisesti tätä kysymystä.

On toinenkin kysymys, jota olen ajatellut viime aikoina. Me kaikki tahdomme herätystä. Ehkä sinäkin haluat. Haluatko sinä herätystä? Herätyksellä on hintansa, joka meidän on maksettava, jos tahdomme herätyksen. Evankeliumi on ilmainen, ja Jeesus teki kaiken ristillä. On kuitenkin jotakin, mikä meidän täytyy tehdä. Jumala antoi minulle kolme pääasiaa.

Voimme lukea yhden pääasian Jaak. 4:4: "Te avionrikkojat, ettekö tiedä, että maailman ystävyys on vihollisuutta Jumalaa vastaan? Joka siis tahtoo olla maailman ystävä, siitä tulee Jumalan vihollinen." Tämä merkitsee sitä, että jos tahdomme voittaa sieluja maailmasta, emme onnistu, jos elämme maailmallista elämää. Jos rakastamme tätä maailmaa, meistä tulee Jumalan vihollisia. Jos rakastamme maailmaa, meillä ei ole voimaa saada ihmisiä ulos maailmasta.

Evankeliumissamme ei ole voimaa, jos rakastamme tätä maailmaa. Meidän täytyy tulla ulos maailmasta ja sen elämästä. Meidän täytyy heittää ulos kaikki maailmalliset asiat elämästämme. Tämä on tuon hinnan yksi osa.

On toinenkin asia. On oltava yhteys kristittyjen välillä. Ei vain niin, että me sanomme rakastavamme. Täytyy rakastaa teossa ja totuudessa, käytännön kysymysten kautta. On rakastettava totuudessa, Jumalan Sanan mukaan. Jaakob sanoo: "Jos veli tai sisar on alaston ja jokapäiväistä ravintoa vailla ja joku teistä sanoo heille: `Menkää rauhassa, lämmitelkää ja ravitkaa itsenne', mutta ette anna heille ruumiin tarpeita, niin mitä hyötyä siitä on?" (Jaak. 2:15-16) Olet silloin hyljännyt uskosi. Jos todella rakastamme, annamme ruokaa nälkäisille, juomaa janoisille ja vaatteita alastomille.

Kolmantena pääasiana Herra kertoi, että protestanttiset seurakunnat ovat menettäneet protestin voiman. Ne tulivat ulos katolilaisuudesta, ja niillä oli voimakas protesti katolista opetusta vastaan ja ennen kaikkea sen antikristillistä henkeä vastaan. Olen nähnyt Yhdysvalloissa, että katolinen kirkko on suurin demonivoima sitomassa sieluja. Meidän täytyy sitoa tämä vihollinen ja vapauttaa ihmiset Hengen maailmassa, että he voivat tulla sisälle Jumalan valtakuntaan. Suomessa on sama asia. Meillä on luterilainen kirkko, mutta nyt sillä on yhä enemmän yhteistyötä katolisen kirkon kanssa. Antikristillinen henki on vaikuttamassa siellä.

Jopa ehtoollinen katolisessa kirkossa on uhri riivaajille, koska Jeesus uhrataan uudelleen ja uudelleen. Raamattu sanoo, että vain kerran Jumala antoi yhden ainoan uhrin, jolla hän kantoi koko ihmiskunnan synnit ja sai aikaan iankaikkisen lunastuksen. Hän antoi uhrin syntiemme ja sairauksiemme tähden.

Tunnen erään veljen, joka oli aikaisemmin katolilainen, mutta sitten hän uudestisyntyi. Hän toi minulle kirjan, jossa oli katoliset pääopit. Kaikki siinä oli vastoin Jumalan Sanaa. Meidän täytyy taistella tätä henkeä vastaan, koska tuo henki sitoo sielut. Sama ongelma on Euroopassa, Afrikassa ja Amerikassa. Me tarvitsemme protestin voiman. Meidän tulee protestoida tätä henkeä vastaan, murtaa se, jotta voimme saada herätyksen.

Nämä ovat kolme pääasiaa, tulla ulos maailmasta, rakastaa Herraa ja vihata maailmaa. On oltava yksi sydän ja yksi sielu. On oltava protestin voima. Silloin olemme maksaneet hinnan. Henkilökohtaisessa elämässäsi voi olla joitakin pienempiä asioita, joissa sinun on saatava aikaan muutos. Silloin voit olla osa herätystä. Tässä ovat olleet vain pääasiat, mutta Jumala on voimallinen puhumaan sinun omista asioistasi. Hän on puhunut minulle monia asioita vuosien aikana, mitä minun on muutettava elämässäni. Kerran hän näytti minulle miekan ja sanoi: "Olen antanut tämän sinulle, mutta jos nämä ja nämä asiat eivät muutu sinun elämässäsi, sinä et voi pitää tätä miekkaa ylhäällä."

Voi olla, että sinunkin kädessäsi on Kuninkaan miekka. Mutta jotakin sellaista on sinun elämässäsi, että et voi pitää miekkaa ylhäällä. Asioiden täytyy muuttua, ne voivat olla joitakin henkilökohtaisia asioita. Hänellä on sinulle voima. Kun hän tekee vapaaksi, hän tekee totaalisesti vapaaksi. Raamattu sanoo, että Pyhä Henki johtaa kaikkeen totuuteen. Tänäänkin hän johtaa koko totuuteen kaikissa elämämme asioissa. Hän on voimallinen Jumala.

Tämä on pyhitystä, että jos hän puhuu meille, me olemme valmiit heittämään pahat asiat ulos elämästämme, olemme valmiit tekemään hänen tahtonsa. Tämä on herätyksen hinta. Meidän täytyy ajatella tarkoin, annammeko ruumiimme eläväksi uhriksi Jumalalle.

Hän haluaa antaa meille täyden auktoriteetin myös ruumiiseemme. Hän tahtoo viedä ruumiimme oikeaan paikkaan oikeana aikana. Hän haluaa, että ruumiimme ja koko elämämme on hänen kädessään.

Voi olla, että jonakin sunnuntaina tulet seurakuntaan. Sinä sanot: "Herra, tässä on kaikki." Muina viikon päivinä teet kuitenkin omaa tahtoasi. Et olekaan valmis kuuntelemaan hänen ääntään. Teet omia valintojasi, omia päätöksiäsi. Mutta Jumala tahtoo, että kysymme joka päivä häneltä ja teemme hänen tahtonsa. Meillä on oltava kuuliaisuutta, on toteltava Herraa. On päätettävä totella Herraa.

Jos rukoilemme Jumalaa vastaamaan joihinkin kysymyksiin, meidän on päätettävä ennen rukousta, että olemme valmiit tottelemaan sitä, mitä hän opettaa ja puhuu meille. Joskus ihmiset rukoilevat, ja Jumala antaa vastauksen, mutta he vain testaavat Jumalaa. He eivät todella tahdo tehdä, mitä Jumala puhuu, koska hän toisinaan puhuu asioita, jotka eivät ole miellyttäviä meidän lihallemme. Jos odotat vastauksia kysymyksiisi Jumalalta, sinun täytyy päättää ennen rukousta: "Minä olen valmis tottelemaan." Hän antaa meille vastauksen. On vain oltava valmis tekemään hänen tahtonsa.

"Onhan teidän kuuliaisuutenne tullut kaikkien tietoon; sentähden minä iloitsen teistä, mutta minä tahtoisin teidän olevan viisaita hyvään, mutta taitamattomia pahaan. Ja rauhan Jumala on pian musertava saatanan teidän jalkojenne alle. Herramme Jeesuksen armo olkoon teidän kanssanne" (Room. 16:19-20). Näin Paavali kirjoitti roomalaisille. He olivat kuuliaisia. Niinpä Jumala oli musertava saatanan heidän jalkojensa alle. Jos me olemme kuuliaisia, saatana on jalkojemme alla. Mutta jos olemme tottelemattomat, saatanalla on edelleen valtaa elämässämme.

Näemme tämän historiasta. Kun Israelin kansa oli kuuliainen Herralle, kaikki meni hyvin. Kun he alkoivat palvella epäjumalia, vihollinen tuli, ja he joutuivat taistelemaan ja menettivät paljon. Meidän täytyy olla kuuliaisia Herralle. Joskus yritämme saada vihollisen jalkojemme alle hyppimällä, puhumalla kovalla äänellä tai muilla keinoilla. Luulen, että silloin toimii ihminen itse. Mutta jos olemme kuuliaisia, saatana on automaattisesti jalkojemme alla.  

<== Takaisin sisällysluetteloon

jaritasanen